سرتاسر ایران را مردمانی از قومیتهای گوناگون تشکیل دادهاند. اگرچه امروزه تقریباً مردم همهی نقاط ایران به شکل یکسانی مراسم عقد و ازدواج خود را برگزار می کنند، در گذشته اینگونه نبوده است. در پست روز گذشته به آداب و رسوم ازدواج در کردستان پرداختیم. امروز دبیر سرویس فرهنگی سایت، برای ما در خصوص آداب و رسوم ازدواج در خراسان این مطلب را تهیه کردهاند.
خواستگاری در خراسان
خواستگاری سنتی در خراسان شیوهی خاص و متفاوتی دارد. این شیوه اغلب در میان خانوادههای بسیار سنتی انجام میشود. در مراسم خواستگاری سنتی خراسانی، ابتدا مادر داماد و تعدادی از زنان بزرگ فامیل، به بهانهای جز خواستگاری به منزل عروس میروند و عروس را که مشغول پذیرایی از میهمانان است برانداز میکنند. همچنین از مادر عروس در مورد اخلاق و تواناییهای خانهداری و هنرهای او سؤال میپرسند. در صورتی که دختر مورد پسند خانواده داماد واقع شود، مادر داماد نیت اصلی را عنوان می کند. اگر مادر عروس هم موافق باشد آنان را میپذیرد.
بلهبرون سنتی در خراسان
پس از اینکه مادر عروس و داماد موافقت خود را برای وصلت اعلام کردند، روزی را به عنوان بلهبرون تعیین می کنند. در این روز خانوادهی داماد به منزل عروس میروند و در مورد مهریه، جهاز و سایر مباحث صحبت کنند. در فاصلهی میان خواستگاری تا بلهبرون، خانوادهی عروس در مورد شغل و شخصیت داماد تحقیق میکنند و عروس را به صورت پنهانی به محل کار داماد میبرند تا ظاهر او را ببیند و تا روز بلهبرون تصمیم بگیرد.
در مراسم بلهبرون که به مراسم “جواب استنی” نیز معروف است، خانوادهی داماد حلقهی نامزدی یا نشان به دست عروس میکنند و به او هدایایی نظیر کفش، لباس، حنا، نقل و نبات، قند، چای و… تقدیم میکنند.
عقد در استان خراسان
پیش از مراسم عقد داماد هدایایی تهیه نموده و آنها را چند روز پیش از مراسم عقد یا صبح روز عقد، به خانهی عروس میفرستد. برخی از این هدایا نظیر آینه و شمعدان، کله قند و شیرینی مناسب سفرهی عقد هستند. همچنین داماد هدایای دیگری مانند یک دست لباس کامل عقد برای عروس، گاهی کفش برای خواهر و مادر عروس، چای، صابون، حنا، پارچه و … را نیز به همراه هدایای سفرهی عقد به منزل عروس ارسال میکند. خانوادهی عروس نیز برای تشکر چند قواره پارچه، جوراب، شیرینی و میوه به خانهی داماد میفرستند.
مراسم عقد سنتی در استان خراسان جزئیات بسیاری دارد. حتی در هنگام عقد هم برای جلوگیری از بسته شدن بخت عروس و داماد، نکات متعددی نظیر بسته نبودن قفل، قرار دادن نبات در دست عروس، ریختن نوعی دانهی تلخ در جیب داماد، گره نکردن انگشتان توسط میهمانان و … باید رعایت شود.
عروسی سنتی خراسان
درفاصله عقد و عروسی، داماد گاهی برای دیدن عروس به خانه او سر میزند و هر بار هدیهای برای عروس تهیه میکند. در این مدت خانوادهی عروس به تهیهی جهاز مشغول میشوند و منتظر خبر خانوادهی داماد در مورد زمان عروسی میمانند. سپس خانوادهی عروس تاریخ مناسبی به جز شب جمعه و شب شنبه را برای ازدواج تعیین کرده و زوج جوان را راهی زندگی میکنند.
موارد یاد شده تنها بخش کوچکی از مراسم عقد و ازدواج در استان خراسان است که از زبان بزرگترها نقل شده است. اگر شما نیز اطلاعاتی در مورد ازدواج سنتی، نحوه چیدن سفرهی عقد و… در استان خود دارید، حتماً آن را با ما درمیان بگذارید.
برای اطلاع از آدرس شعبات و لوکیشن دفتر ازدواج مهر و وفا شما میتوانید عدد ۳ را به سامانه پیامکی ۳۰۰۰۸۲۹۰ ارسال فرمایید
آدرس شعبات دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
- مرزداران ، خ ۳۵ متری لاله ، بوستان ششم شرقی ، نبش بوستان پنجم شرقی ، پ ۳۶ واحد ۵
- سعادتآباد، سرو شرقی، بعد از خیابان علامه شمالی، خیابان رشادت، خیابان اقبال ملی، پلاک ۳۹ طبقه ۳ واحد ۴
شمارههای تماس دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا
- ۰۲۱-۸۸۰۶۰۸۰۰
- ۰۲۱-۲۲۰۶۶۹۳۶
- ۰۹۱۲۰۱۴۶۵۷۰
- ۰۹۰۲۸۸۶۰۸۰۰
وبسایتهای دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
www.daftar-ezdevaj.com
www.daftaraghd.com
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید