ادیان در جغرافیا و اجتماعات مربوط به آن جغرافیا توسعه یافتهاند. مایهی شگفتی هم نیست که رویکردهای مذهبهای مختلف نسبت به ازدواج، مختلف است. دستورالعملی که هر دین در خصوص ازدواج میدهد، شامل شرایط لازمهی ازدواج و آیین و قوانین مربوط به ازدواج است.
ازدواج و ادیان ابراهیمی
مسیحیت
پس آنها دیگر دو نفر نیستند که یک نفرند. پس نگذارید آنچه خداوند پیوند داده توسط انسان جدا شود.
مسیح (ع)
ازدواج مسیحیان بر اساس تعالیم عیسی (ع) و پولس است. پولس بنیانگذار الهیات و خداشناسی در آئین مسیحیت بوده است. تا قبل از سال ۱۱۸۴ میلادی ازدواج در کلیسا و در حضور یک کشیش الزامی نبود. تا پیش از این سال، زن و مرد هرجا و هر زمانی میتوانستند با یکدیگر عهد ازدواج ببندند و ازدواجشان به رسمی شدن در کلیسا نیازی نداشت. در سال ۱۵۶۳ نیز قوانین به شکلی شد که ازدواج بدون حضور کشیش و دو شاهد، رسمیت نمییافت. رضایت والدین نیز از قرن دوازدهم به بعد الزامی نبوده و نیست.
تا قرن شانزدهم دیگر شرایط به شکلی شد که هر ازدوجی میبایست در کلیسا صورت میگرفت. حتی مراسم عروسی نیز از خانه و خیابان و محل به کلیسا منتقل شد. مسیحیان اغلب بنا به دلایل مذهبی ازدواج میکنند. درواقع از دستورالعملی که کتاب مقدس به آنها داده تبعیت میکنند:
…مردی که پدر و ومادرش را ترک میکند تا به همسرش برسد و با او یکی شود.
آنها باور دارند که با ازدواج است که فضل الهی شامل حالشان میشود.
ازدواج و مذاهب مسیحی
برای کاتولیکها، ارتدوکسهای شرقی، آنگلیکنها و متدیستها ازدواج امریست مقدس که به فض الهی منجر میشود. در رسوم غربی، زن و شوهر خود برگزارکنندهی ازدواج خود هستند. اسقف یا کشیش صرفاً نقش شاهد و یک مقام دینی برای برکت دادن به ازدواج را ایفا میکند. در کلیساهای شرقی اما اسقف و کشیش نقش عاقد را در مراسم ازدواج دارند. کاتولیکهای رومی در قرن ۱۲ و ۱۳، ازدواج را مقدس میدانستند چون معتقد بودند مسیح با کلیسا ازدواجی عرفانی کرده است.
عهدی که مرد و زن در ازدواج با یکدیگر میبندند، عهدی است که به واسطهی آن زن و شوهر میشوند. در تمام زندگی یکدیگر شریم میشوند. به یکدیگر محبت میکنند. در رشد و تربیت فرزندانشان مشارکت میکنند. در ازدواج مسیحی یکی از الزامات این است که طرفین حتماً تعمید دیده باشند. برای کاتولیکها و متدیستها، عشق زن و مرد، آینهی عشق مسیح به انسان است. با توجه به ماهیت ازدواج، مسیحیت مستقیماً زن و شوهر را به فرزندآوری و تربیت مسیحی فرزندانشان توصیه کرده است. ازدواج باعث پدی آمدن حقوق و وظایفی بین همسران و فرزندان آنها میشود.
هدف از ازدواج در مذهب پروتستان، همبستگی، صمیمیت،پرورش فرزندان و حمایت همسران از یکدیگر در زندگی است. مسیحیان متجدد اما ازدواج را تنها راه رسیدن به نجات و فضل الهی نمیدانند. درواقع ازدواج را امری مقدس تلقی نمیکنند.
ازدواج در اسلام
و اوست خداوندی که بشر را از آب آفرید، و میان آنان خویشی و پیوند ازدواج قرار داد، و خدای تو بر هر چیزی قدرت دارد.
سورهی فرقان، آیه ۵۴
جوامع بشری از ازدواج پدید آمدهاند. سلامت هر جامعه با سلامت ازدواجهای تشکیل، گسترش و پرورشدهندهی آن جامعه ارتباط مستقیم دارد. ازدواج در اسلام، عامل نجات از تنهایی و آلودگی است. بالاترین نعمت برای زن و مرد از دیدگاه اسلام، ازدواج معرفی شده است. ازدواج در این دین امری مستحب محسوب میشود و سنت پیامبر است. اسلام برای ازدواج قوانین، رسوم و شرایط خاصی در نظر گرفته است.
معنا و مفهوم عقد
در زبان ازدواج در اسلام، «عقد» عبارت است از ایجاد پیوندی مشترک بین زن و شوهر. به موجل عقد، حقوق و تعهدات دو جانبه پدید میآید. به بیان دیگر، «عقد» قراردادی به منظور مشارکت در زندگی خانوادگی میباشد.
هدف از ازدواج در اسلام
هر کس ممکن است به یکی از این چهار دلیل ازدواج کند: پول، دین، زیبایی، شهرت و عنوان. بین این چهار هدف، دین از همه بالاتر و بهتر است.
پیامبر اکرم (ص)
ازدواج در اسلام ضرورت فردی دارد. درواقع انسان با ازدواج پاسخ صحیح غرایز جنسیاش را درمییابد. از بحرانهای بلوغ رهایی مییابد و در کنار کسی چون خودش، امنیت و آسایش مییاید. از نظر دانشمندان نیز انسان موجودی مدنی و اجتماعی است. با ازدواج به این ویژگی خود کمک میکند. اسلام از طرفی میگوید ازدواج ضرورتهای اجتماعی دارد. سود و زیان ازدواج نه تنها متوجه زوجین که متوجه جامعه نیز هست.
ضرورتهای مذهبی ازدواج در اسلام
ای مردم، بترسید از پروردگار خود که شما را از یک تن آفرید و از او جفتش را بیافرید و از آنان مردان و زنان بسیاری گسترانید و بترسید از خداوندی که از او و از ارحام پرسش میشود. خداوند بر شما نگاهبان است.
سورهی نسا، آیهی ۷
پس ازدواج در اسلام ضرورتی مذهبی دارد چون قرآن فلسفهای برای ازدواج دارد. آن فلسفه، صرفاً تأمین نیازهای جنسی نیست. صرفاً ایجاد انس میان زن و مرد نیست. امتداد نسل، بقای آن و اتمام ترکیبات عاطفی زن و مرد به دلیل تولید مثل است.
نزد خداوند هیچ بنایی محبوبتر از خانهای نیست که از طریق ازدواج آباد گردد.
پیامبر اکرم (ص)
چرا؟ چون آن خانه عامل حفظ پاکدامنی است. از طرفی نیز عامل تکمیل دین است و موجب ازدیاد نسل مسلمانان.
هر کس ازدواج را از ترس فقر و تنگدستی ترک کند، به خدا سوءظن برده است.
پیامبر اکرم (ص)
چرا؟ چون خداوند میفرماید اگر زن و شوهر فقیر باشند، هر دو را از کرم خود بینیاز میکند.
اسلام مسلمانان را از تجرد نهی کرده است.
اسلام تجرد را چیزی جز پلیدی تعریف نمیکند. ازدواج نکردن را سر باز زدن از سنت پیامبر تلقی میکند.
هر کس زمینه و امکانی برای ازدواج داشته باشد و در عین حال، از آن سر باز زند از ما نیست.
پیامبر اکرم (ص)
همهی مخالفت اسلام با تجرد در این است که آن را اول از همه زمینهی روابط جنسی نامشروع میداند. در بعضی آیات و روایات هم تجرد را موجب از بین رفتن شادابی و نشاط زندگی میداند.
برای اطلاع از آدرس شعبات و لوکیشن دفتر ازدواج مهر و وفا شما میتوانید عدد ۳ را به سامانه پیامکی ۳۰۰۰۸۲۹۰ ارسال فرمایید
آدرس شعبات دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
- مرزداران ، خ ۳۵ متری لاله ، بوستان ششم شرقی ، نبش بوستان پنجم شرقی ، پ ۳۶ واحد ۵
- سعادتآباد، سرو شرقی، بعد از خیابان علامه شمالی، خیابان رشادت، خیابان اقبال ملی، پلاک ۳۹ طبقه ۳ واحد ۴
شمارههای تماس دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا
- ۰۲۱-۸۸۰۶۰۸۰۰
- ۰۲۱-۲۲۰۶۶۹۳۶
- ۰۹۱۲۰۱۴۶۵۷۰
- ۰۹۰۲۸۸۶۰۸۰۰
وبسایتهای دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
www.daftar-ezdevaj.com
www.daftaraghd.com
دیدگاهتان را بنویسید