مرگ جهیزیه، مرگ زنانی است که یا جهیزیه ندارند یا کمبود آن را احساس میکنند. این زنها اغلب به علت شکنجه توسط همسر به قتل میرسند. البته که اگر آزار و شکنجه را تاب بیاورند، اقدام به خودکشی میکنند. این مرگ در کشورهایی نظیر استرالیا، هند، بنگلادش و ایران اتفاق میافتد. بالاترین آمار مرگ جهیزیه از هند گزارش شده است. ۸۳۹۱ مرگ در سال ۲۰۱۰٫ مرگ جهیزیه یکی از مصادیق خشونت علیه زنان در میان تجاوز جنسی، سوزاندن عروس و اسیدپاشی و … است.
مرگ جهیزیه در هند
مرگ جهیزیه در هند زمانی رخ میدهد که عروس دیگر تحمل شکنجهی همسرش را ندارد و خودکشی میکند. این خودکشیها اغلب با اعدام، خوردن سم و خودسوزی صورت میگیرد. برخی مواقع زن توسط شوهر و خانوادهی شوهرش سوزانده میشود. به این وضعیت “عروسسوزی” میگویند. حتی در وضعیت خودکشی و خودسوزی نیز، داماد و خانوادهاش مسئول مرگ عروس هستند. درواقع قانون آنها را مجرم میشناسد.
در سال ۲۰۱۲، تعداد ۱۸۲۳۳ مورد مرگ جهیزیه، گزارش شده است. یعنی در هر ۹۰ دقیقه، یک مورد! پلیس هند ادعا میکند که سالانه بالای ۲۵۰۰ گزارش عروسسوزی دریافت میکند. مرگ جهیزیه در هند، مخصوص مذهب خاصی نیست.
ممنوعیت
در سال ۱۹۶۱، درخواست و پرداخت جهیزیه به شکل اجباری، ممنوع شد. چرا که طبق تعریف لغوی، جهیزیه، یک هدیه است. هدایایی که بیقید و شرط داده میشوند، منع قانونی ندارد. اما تقاضای جهیزیه، به شکل اجباری با مجازات ۱ تا ۶ ماه زندان و تا ۵۰۰۰ روپیه جریمه روبهروست. برای اصلاح قوانین مربوط به جهیزیه، فعالان حقوق زنان، بالای چهل سال فعالیت کردند. هنوز هم اجرای این قوانین مورد انتقاد این فعالان است.
مرگ جهیزیه در پاکستان
جهیز یا جهیزیه در پاکستان یک رسم است. در ۹۵ درصد از کل ازدواجهای پاکستان، مبلغی به عنوان جهیزیه از خانوادهی عروس به خانوادهی داماد منتقل میشود. دهها سال است که مرگ جهیزیه در پاکستان رو به افزایش است. خشونت و مرگ مربوط به جهیزیه دارد روزبهروز افزایش میابد.
در مورد میزان مرگ و میر در پاکستان اختلاف نظر وجود دارد. برخی نشریات ادعا میکنند مقامات پاکستان مرگ جهیزیه را ثبت نمیکنند. البته قوانینی مبنی بر ممنوع بودن تقاضای جهیزیه از طرف خانوادهی داماد وجود دارد. همچنین، نمایش عمومی جهیزیه در مراسم عروسی یا قبل از آن نیز ممنوع است. اما مانند هند، این قوانین کمترین تاثیر را بر فرهنگ جهیزیه داشته است.
مرگ جهیزیه در بنگلادش
یکی از دلایل قابل توجه مرگ و میر زنان در بنگلادش، جهیزیه است. متدهای مرگ جهیزیه در بنگلادش شامل خودکشی، خودسوزی و … میشود. در سال ۲۰۱۳، در طی ده ماه، ۴۴۷۳ مرگ جهیزیه ثبت شده است.
تلاشهای بینالمللی برای ریشهکن کردن مرگ جهیزیه
گزارشهای مربوط به مرگ جهیزیه، مورد توجه فعالان اجتماعی سراسر دنیاست. سازمان ملل متحد از سال تشکیل خود، حامی حقوق زنان بوده است. فعالانش سالهاست در تلاشند تا انواع تبعیض علیه زنان را از بین ببرند. یونیسف نیز در کنار فعالیتهای اصلی خود، فعالیتهای بشردوستانهای علیه عوامل مرگ جهیزیه داشته است.
برای اطلاع از آدرس شعبات و لوکیشن دفتر ازدواج مهر و وفا شما میتوانید عدد ۳ را به سامانه پیامکی ۳۰۰۰۸۲۹۰ ارسال فرمایید
آدرس شعبات دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
- مرزداران ، خ ۳۵ متری لاله ، بوستان ششم شرقی ، نبش بوستان پنجم شرقی ، پ ۳۶ واحد ۵
- سعادتآباد، سرو شرقی، بعد از خیابان علامه شمالی، خیابان رشادت، خیابان اقبال ملی، پلاک ۳۹ طبقه ۳ واحد ۴
شمارههای تماس دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا
- ۰۲۱-۸۸۰۶۰۸۰۰
- ۰۲۱-۲۲۰۶۶۹۳۶
- ۰۹۱۲۰۱۴۶۵۷۰
- ۰۹۰۲۸۸۶۰۸۰۰
وبسایتهای دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
www.daftar-ezdevaj.com
www.daftaraghd.com
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید