هیجان زیاد و زمان کم در روز عقد، به شما اجازهی مطالعهی دقیق عقدنامه را نخواهد داد. درست است که صفحهی مهریه و شروط ضمن عقد را مطالعه کردهاید اما کنجکاو هم نیستید بدانید آن همه امضا را پای چه چیزی میزنید؟ سردفتر دفتر ازدواج ملاصدرا همواره عروس و دامادهای عزیز را به خواندن تمامی بندها دعوت میکند. اگر سوالی هم برای زوجی پیش بیاید، با حوصله موضوع را برایشان توضیح میدهد.
چرا باید عقدنامه را با دقت مطالعه کرد؟
ازدواج، مهمترین و پیچیدهترین قرارداد میان انسانهاست. شما بعد از ازدواج، بار حقوقی زیادی را به دوش خواهید داشت. گل و بلبل زندگی به کنار! وظایف و مسئولیتهای شما نقش حقوقی تازهای به شما میدهد. برای دانستن حقوق خود و همسرتان هم که شده، باید بدانید چه چیزی را امضا کردهاید. ما در مطالبی کلیهی این شروط را منتشر کردهایم. میتوانید برای خواندن این شروط به شروطی که هنگام عقد امضا میکنیم مراجعه کنید.
داشتن شروط ضمن عقد از مهریهی سنگین بهتر است.
حقوق برابر موثرترین عامل یک زندگی بهتر است. پیامبر اکرم(ص)، با اصلاح قوانین ازدواج در دوران پیامبری خود، تلاش کرد که جایگاه زن در جامعه را ارتقا دهد. در زمانی که زن حق تصمیمگیری در خصوص ازدواج نداشت، شیربها را به مهریه تغییر داد. شیربها را داماد به پدر عروس پرداخت میکرد. مهریه اما مایملک زن است. میخواهم بگویم که ما نیز به اهمیت مهریه واقفیم. اما سوالی که از شما داریم این است که اگر در عقدنامهتان شروطی قید کنید که موجب برابری حقوقی شما و همسرتان باشد بهتر است؟ یا مهریهای که میدانید ممکن است حتی امکان پرداختش هم نباشد؟!
پیشنهاد ما به شما عروس عزیز این است که حداقل حق تحصیل، حق اشتغال و شرط تضمین پرداخت مهریه را به شروط ضمن عقدتان اضافه کنید. شاید قصد ادامه تحصیل یا اشتغال نداشته باشید. مگر از پنج، ده، پانزده سال آیندهیتان خبر دارید؟ حق طلاق هم یکی از شروطی است که بوجود آمده تا زن بتواند از حقوق برابرتری نسبت به همسرش برخوردار باشد. این شرط به زن حق میدهد تا خود را وکالتاً طلاق دهد. البته درج این شرط در عقدنامه به این معنی نیست که دیگر مرد نمیتواند همسرش را طلاق دهد.
اولین بند شروط ضمن عقد، در خصوص حق تنصیف اموال است.
ضمن عقد (نکاح/ خارج لازم) زوجه شرط کرد هرگاه طلاق بنا به درخواست زوج باشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نبود، زوج موظف است (تا) نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل کند.
به زبان ساده، عقد خارج لازم یعنی قراردادی که خارج از عقد نکاح منعقد شده است. رعایت مفاد آن نیز واجب و غیرقابلفسخ است. این شرط را برای توضیح انتخاب کردم چرا که مقاومت دامادهای عاشق را در برابر امضای این بند، بارها به چشم دیدهام. بهتر است این نکات را در خصوص این بند بدانید.
- شرط نصف شدن اموال فقط به بعد از طلاق مرتبط میشود.
- طلاق باید به درخواست زوج باشد.
- طلاق به درخواست مرد نباید به دلیل تخلف زن از انجام وظایف خود باشد.
- درصورتیکه تمامی شروط بالا محقق شود فقط نصف اموالی که در زمان زوجیت، توسط مرد بهدست آمده است توسط زن قابل درخواست است.
- درصورتیکه مرد در زمان تاهل اموالی به دست آورد، اما به هر دلیلی آنها را فروخته یا ازدست داده باشد، زن نمیتواند در مورد آنها ادعایی نماید.
پیشنهادهایی در خصوص حق تنصیف اموال
شخصیسازی شروط ضمن عقد قید شده در عقدنامه، شخصیسازی قانون است.
- شرط تنصیف اموال میتواند بهطور مطلق در عقدنامه ذکر شود. به این معنا که شرط شود بعد از ازدواج درصورتیکه به هر دلیلی طرفین از یکدیگر جدا شدند هر یک صاحب نیمی از اموال شود. درواقع با این شرط اگر زن هم در زمان تأهل صاحب مالی شود، باید نیمی از آن را بعد ار طلاق به مرد بدهد.
- میتوان شرط نصف شدن اموالی که در زمان ازدواج بهدستآمده را تبدیل به شرط نصف شدن کل اموال هر یک از طرفین نمود.
- میتوان شرط تنصیف را موکول به طلاق نکرد. به این معنا که هر زمان طرفین در هنگام ازدواج درخواست نصف شدن اموال را داشتند این درخواست قابل اجرا باشد.
شمارههای تماس دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا
- ۰۲۱-۸۸۰۶۰۸۰۰
- ۰۲۱-۲۲۰۶۶۹۳۶
- ۰۹۱۲۰۱۴۶۵۷۰
- ۰۹۰۲۸۸۶۰۸۰۰
وبسایتهای دفتر عقد و ازدواج آئین مهر و وفا:
www.daftar-ezdevaj.com
www.daftaraghd.com
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید